• Ca l'Aranyó

  Ús àntic: Fàbrica tèxtil

  Ús actual: Biblioteca de la Universitat Pompeu Fabra

  Ubicació: Roc Boronat, 138
  Edifici La Fàbrica de Ca l'Aranyó
  Propietari: Claudi Aranyó

  Obertura: 1877

  Tancament: 1980

  Arquitecte: Josep Marimon i Cot, 1877
  Consolidació: Antoni Vilanova i Eduard Simó, 2005
  Remodelació: Josep Benedito i Ramon Valls, 2009
  Premi Ciutat de Barcelona d'arquitectura i urbanisme 2008 concedit al conjunt de l'illa.

   

  broken image
 • Història

  Tot el que has de saber sobre la fàbrica.

  broken image

  La fàbrica

  Ca l’Aranyó fou una fàbrica dedicada a la manufactura de cotó, propietat de Claudi Aranyó.

  L'edifici de la fàbrica de Ca l'Aranyó va ser obra del mestre d'obres Josep Marimon segons un projecte de l'empresa britànica Prince Smith, realitzat entre el1872 i el 1874. Segons Martí Checa i Xavier Basiana, "el resultat [de la feina entre el projecte anglès i el constructor català] és un edifici en alçada que sintonitza dos estils: un d'anglès, utilitzat en la imatge externa i en els elements estructurals, i un de català en la tècnica constructiva". La fàbrica va ser objecte de reformes per l'arquitecte Joaquim Vilaseca quatre vegades –1933,1943, 1947 i 1950–, fins que als anys vuitanta van decidir tancar-la. Després d’un intent frustrat de convertir-la en museu de la moto, el 2004 va ser acordat el seu destí com a departament audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra i ha estat restaurada, dins del programa 22@.

  broken image

  Claudi Aranyó

  Claudi Arañó i Arañó (Barcelona, 1827- ídem,1884) fou un industrial català. Els Gaietà eren una família de velers manresans. Claudi era fill de l'empresari Gaietà Arañó i Torrents, el qual tenia una fàbrica tèxtil a Barcelona amb el seu cosí Lluís.Claudi va heretar aquesta empresa, i fou la base per constituir el 1853 la companyia Antoni Escubós i Cia juntament amb altres fabricants. Aquest projecte va esdevenir una de les principals firmes llaneres i de teixits de mescla catalanes, que tenia fàbriques al Clot (Barcelona),Mollet del Vallès i Santa Perpètua, però que es dissolgué el 1873. Llavors Claudi Arañó va seguir en solitari. Quan el govern espanyol va signar un tractat comercial amb França tot el sector industrial català de la llana rebé un cop molt dur. Arañó es va sumar als moviments que demanaven polítiques proteccionistes que permetessin consolidar la indústria local, però no aconseguiren la resposta desitjada del govern. Per aquest motiu va canviar la llana per fer teixits que fossin de cotó.A més a més Arañó fou membre del consell d'administració del ferrocarril i les mines de Sant Joan de les Abadesses, i també va ser vocal del consell d'administració de la sucursal obert a Barcelona el 1874 del Banc d'Espanya

  broken image

  Úsos Actuals

  L'antic conjunt fabril de Ca l'Aranyó està situat al cor del nou districte tecnològic del 22@, al barri del Poblenou. La seva construcció va respectar les alineacions del pla Cerdà d'eixample de la ciutat de Barcelona, tot i estar situat en el terme municipal de Sant Martí de Provençals. Aquest fet ha permès la seva permanència en l'actualitat. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) hi ha instal·lat els estudis de l'àmbit de la comunicació, la tecnologia i les llengües, com ara Traducció i Interpretació, Periodisme, Comunicació Audiovisual, enginyeria tècnica en Informàtica de Sistemes, enginyeria en Informàtica, enginyeria de Telecomunicació, enginyeria tècnica de Telecomunicacions, Lingüística, i Publicitat i Relacions Públiques. A més de La Fàbrica i La Nau, el campus de la Comunicació del Poblenou es complementa amb els nous edificis de Roc Boronat i Tànger i amb l'àrea Tallers . L'edifici Tànger s'aixeca en l'espai que antigament havia ocupat part de la fàbrica de Can Framis.

   

 • Passeig Virtual

  Take a look and enjoy!

  Title Text

  A sentence or two describing this item.

  Title Text

  A sentence or two describing this item.

  Title Text

  A sentence or two describing this item.

 • Geolocalització

  On està?

  broken image
 • Equip

  broken image

  Pol Salzano

  Informdor i coproductor

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Hugo Alarcón

  Dissenyador i productor

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Arnau Gracia

  Dissenyador 3D

  Photo credit: Robert Bejil Productions via VisualHunt / CC BY

  Pau Martínez

  Dissenyador 3D

 • Contacte

  Aquí deixem el correu del director de la pagina web. Per si voleu contactar amb ell.

  broken image

  a8064155@xtec.cat

  broken image

  @Ins4Cantons

  broken image

  Camí Antic de València

  37-39 08005 Barcelona

  broken image

  Institut 4Cantons